Fotoni.org - Markus Lehto
31.7.2006, 11:17

Pientä päivitystä

Eilisen päivän epistola näiden sivujen osalta piti sisällään varsin suuren, mutta suurimmalle osalle näkymättömän jobin: Kaikkien gallerioiden uudelleenrakennuksen uuden SimpleViewerin version päälle. Nyt flash-viritelmien (eli näiden näpsäköiden ja nättien animoitujen kuvaesitysten) pitisi toimia myös vähän rammemmilla selaimilla. Mikäli ongelmia ilmenee, raportoikaa ihmeessä!

Ja jottei kolmen keikan viikonlopun kuvat jäisi aivan ikuisuuksiksi ajoiksi muhimaan, täältä löytää torstain The Enchained -setin ja lauantain Autere -rämähdyksen kuvasatoa.

Ja loppuun pieni opastus SimpleViewerin käyttöön: Kuvia voi selata kliksuttelemalla ison kuvan laitoja, niitä kuvia ei kannata aukoa pikkukuvia hiirellä metsästäen. Tämä siis infona SimpleVieweriin ennen törmäämättömille.

29.7.2006, 1:16

Yllätyksiä yllätysten perään

Kesän ensimmäinen, eilen paikkansa Rokkibaarille menettänyt virallinen inhokkini Pelimies yllätti jälleen! Tällä kertaa tosin ehdottomasti positiivisessa mielessä, ja hyvä niin! Paikalla soitteli Pajavasara, Deathlike Silence ja Twilight Guardians. Lekojen kilkettä, silintereiden heiluntaa ja nahkahousujen narinaa oli siis luvassa oikein olkien takaa!

Mikäkö sitten yllätti? No äänentoisto! Oli kyllä NIIN hyvät soundit, että pitää oikein kiroilla: voihan veljet! Paikalle oli roudattu viimeviikonlopulta tutun Haven-yhtymän PA-vehkeet. Kyllä, tilanne oli juurikin sellainen, jolta se saattaa äkkiajattelemalla vaikuttaa. Pelimiehen pieni lava peittyi lähes koko leveydeltään mölylaatikoihin... ;) Lavalle oli saatu tällä kertaa myös hieman elävämpää valoa. Eli toisin sanoin sanottuna musikanttien korvien juuressa posotti useampikin kannu, taisi siinä korvalehdistä turhat ihokarvat palaa.

Mitä illan musisointiin tulee, Pajavasaran pojat pistivät parastaa ensimmäisestä biisistä lähtien. Varsin teknistä soittoa, hienoa kuultavaa! Erityisterveiset rumpalille ja rasta-kitaristille, siinä oli instrumentit hallussa paremminkin kuin akoilla virkkuukoukut. Illan toinen bändi, Deathlike Silence (jonka vieraana Pelimiehessä olin, iso kumarrus heille tästä), jatkoi tasaisen varmaa musisointiaan. Vaikka en tavallisesti juuri tällaiselle musiikille niin lämpene, on se näin ammattitiadolle vedettynä kyllä ehdottoman mielekästä kuultavaa! Illan pääesiintyjä Twilight Guardians ei yllättänyt eikä pettänyt, melkoisen juurikin sitä, jota heiltä odottaa saattaa. Vasta tämä viimeinen orkesteri sai yleisön uskaltamaan kolmea metriä lähemmäs lavaa. Onneksi olivat pysyneet alkuillasta kauempana, sillä heti keikan alkuvaiheessa lavan etureunan monitoriläjä kaatui salin puolelle muutaman innokkaan juhlijan toimesta. Onneksi bändin asenne tapahtuneeseen oli terveen ammattimainen, biisi soitettiin loppuun aivan normaalisti ja todettiin: "Miksaajalle tiedoksi; monitorimme osoittaa kohti yleisöä." Tämän jälkeen soitanto jatkui normaalisti, mitäpä sitä pienistä (kuka sitä nyt itseään ja toisia soittaessaan kuulla haluaisi...).

Kuvia kekkereistä tämän linkin toisessa päässä.

28.7.2006, 0:14

Kauden toiset pohjat

Ei se Pelimies ollutkaan mikään huono keikkapaikka, vaikka sitä niin parjasin tuossa taannoin. Minulta puuttui vain sopiva vertailupohja, siksi hairahduin heitä haukkumaan! Eilen Torstaina vierailin nimittäin Rokkibaarissa, joka oli kyllä kaikilla mahdollisilla mittareilla vielä huonompi. Kyllä, sekin näemmä ON mahdollista...

Pikkupubina Rokkibaari olisi varsin toimiva ratkaisu, mutta ei siitä kyllä live-vetoihin ole! Paikka on kooltaan porvarin olohuonetta pienempi, ja kun bändi vielä rohmuaa kamoillaan yhdestä nurkasta osansa, ei tilaa yleisölle juuri jää. Tosin paikan puolustukseksi mainittakoon, että eipä sitä yleisöä niin mainittavan runsaasti edes ollut, hyvin mahduimme molemmat katsojat siihen seisomaan.

Torstain ämyämisesti vastasi The Enchained, joka olosuhteista riippumatta tai ehkä juuri niistä johtuen veti varsin vakuuttavan keikan. Hieman toki kuuntelukokemusta häiritsi se, ettei kitaroita juuri rumpujen takaa kuullut, mutta pääasia että pojilla oli menojalka sopivasti vinksallaan ja rokki raikasi! "Lavavaloina" tuolla on vain yksi punainen spotti (...), joten varsin yksivärisiä livekuvia odotettavaissa tuonnempana.

24.7.2006, 1:10

Tallennustilaa lisää, vatsa huokaa

Siirtymiseni kertarysäyksellä RAW-kuvaukseen aiheutti akuutin tallennustilantarpeen, kun vanhat pienet kovoni alkoivat natisemaan liitoksissaan odottamattoman mittavan datamäärän alla. Hetken vaihtoehtoja tutkittuani päädyin Indesolissa tarjouksessa olleeseen LaCie Brick -nimikkeen alla kaupiteltavaan ulkoiseen kiintolevyyn. Päätin investoida 300 gigan malliin, koska tätä pienemmissä ei ollut lainkaan aktiivista tuuletusta, mikä tuntuu aina yhtä arvelluttavalta. Nykyiset kiintolevyt eivät juuri liikalämmöstä tykkää ja vaikka laitteen takuu rikkoontuneen lätyn korvaisikin, menetettyä dataa ei pelasta mikään. Tosin tässä minun tapauksessani tilanne ei olisi ollut aivan noin julma, tulihan tämä Tiili vain varmuuskopiokäyttöön.

RAW-kuvaukseen siirtymisessä verrattomana apuna oli Verkkokauppa.comin armollinen tarjous myydä Capture One LE:tä kympillä. Ohjelma osoittautui pikaisen kokeiluversion syynäämisen jälkeen ostamisen arvoiseksi (varsinkin tuohon hintaan!), enkä ole ostostani katunut. En, vaikka hinta oliskin ollut normaalit 100 euroa.

Kiintolevytila ei ollut ainut, jota minun piti hankkia kiireen vilkkaa enemmän. Akuutimpana tarpeena oli nimittäin muistikorttien (512 meg & 1 giga) tuskastuttava ahtaus. Onneksi Hong Kongista löytyi SanDiskin parin gigan Ultra II edullisesti (50e) ja Saksasta Transcendin 120x 4G -lärpäke sopuhintaan (100e). Nyt kuvaus voi jatkua kuten ennenkin, eli keikoillakaan ei tarvitse ahdistua alta aikayksikön täyttyvistä korteista. Hyvä niin.

Nyt edessä on enää se suurin haaste, eli RAW-kuvien säätöpotentiaalin mahdollisiman täysipainoinen hyödyntäminen!

23.7.2006, 19:50

\o\ |o| /o/

Eilen oli Salossa "jo perinteeksi muodostunut" Torirock, joka siis käsitykseni mukaan järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Alunperinhän lauantaina piti olla perinteikäs raskaan musiikin tapahtuma Heavy Metal Weekend, mutta jostain käsittämättömästä syystä se peruttiinkin melko viimemetreillä. Onneksi sentään korvaava tapahtuma Torirock piti sisällään yhä ne minun mielipuoleeni mieluisimmat bändit, Hateformin sekä Profane Omenin.

Olin paikalla Hateformin kuvaajana (terveisiä pojille, pippelit piiloon!), ja he vastasivat myös suvereenisti illan parhaasta live-aktista. Soitto oli kadehdittavan helpon näköistä ja meno suorastaan huisia, *iih*. Pojilla vaan on pallukka hallussa, ei siitä mihinkään pääse! Kauas edelliestä ei jäänyt tasaisen tappavasti jyystänyt Profane Omenkaan, kuten odottaa saattoi. Illan muut neljä pumppua vilahtivat selkeästi minun musiikkimakuni ohi, mutta soittivat ainakin teknisesti mukiinmenevät setit. Tapahtuma oli yleisellä tasolla varsin onnistunut, vaikka porukkaa paikalle saapuikin säälittävän vähän, kymmeniä. Tämän päivän epistolan otsikko kuvaakin vapaavalintaisen keikan eturiviä... Torilla oli kyllä populaa varmasti sadan paremmalla puolella, mutta varsinaisesti bändejä katselemassa vain murto-osa tästä. Torialueen laidoilla notkuva nuoriso näytti pääasiassa miettivän: "Soittakaa ny, kuhan ette häiritte!" :p

Kuvia pääasiassa Hateformin & Profane Omenin edesottamuksista tällä näin.

17.7.2006, 17:47

Räpsyti räps, sanoo suljin

Taas kuvauksentäyteinen viikonloppu takanapäin. Lauantaina oli ohjelmassa ylioppilasjuhlat (kyllä, luit oikein ;) ) ja sunnuntaina perinteisempää muotokuvausta. Kumpanakin päivänä sain pakon sanelemana tutustua ulkokuvaukseen kirkkaassa auringonpaisteessa. Eli salamankäyttöharjoituksia suurella kädellä!

Pienen haparoinnin jälkeen sopivat asetukset löytyivätkin lauantaina salamalle helposti, ja koko härpättimen sai unohtaa tuikkimaan omassa rauhassaan. Tai unohtaa ja unohtaa, Canonin 350D ryyditettynä ei-niin-kevyellä salamalaitteella käy kyllä sormien päälle sen verran armottomasti, että tietää kuvanneensa tavallista raskaammalla kalustolla! Ainakin allekirjoittaneen pikkusormi ei hyvässä kuvaussasennossa mahdu kameran kahvalle ja jää tukemaan koko pakettia sojottaen suorana kameran pohjaa vasten. Salamasta jäi yhä epäselväksi, milloin FP- eli fast sync-tila on käytettävissä ja milloin ei. Aikaisemman käsitykseni mukaan se pitäisi olla mahdollista kytkeä päälle aina kun suljinaika on rivakampi, kuin 1/200, mutta ei tuo kyllä nyt aivan niin toiminut... Tutkimukset jatkukoon!

Lauantain muotokuvaussessiossa aurinko oli kutsumaton ja odottamaton vieras, joka kerran ilmestyttyään muutaman otetun ruudun jälkeen jäi mollottamaan taivaalle koko kuvausten loppuun asti. Noh, salamaa vaan taas laukusta ja meno jatkui. Nyt sopivat salama-asetukset löytyi sen suurempia ihmettelemättä tuoreesta muistista. Kuvaaminen oli muutenkin tavalista huolettomampaa, vaikka mallina häärikin valokuvausta itsekin harrastava ilmestys *gulp*. Mukava tietää, että jokaista lopullista kuvaani tulee tarkastelemaan - ei ainoastaan malli aina yhtä kriittisellä silmällään - vaan myös valokuvaukseen vihkiintynyt henkilö, vieläpä samoissa kuorissa! Kauhunhiki nousee jo nyt otsalle ja kuuluisa kylmä rinki piirtyy penkkiin perskarvojen välittömään läheisyyteen... :D Noh, ainakin itselleni kuvat olivat iloinen yllätys, toivottavasti myös vastapuolelle. Oikeastaan yllätyksestä lienee turha puhua, koska tiesin jo ennakkoon että kyseisestä henkilöstä on hankala huonoa kuvaa saada; sen verran valokuvauksellisesta olemuksesta oli nyt kyse. Tai mikäli kuva on huono, se on sitten vain minusta kiinni, eikä mistään muusta. Vielä kerran siis suuri kiitos mallille.

Kuvallista materiaalia löytyy täältä.

13.7.2006, 20:45

Väsynyttä

Ei se vaan ole ihmisen hommaa rampata keikoilla keskellä viikkoa. Koskahan joku keksii siirtyä työssäkäyväystävällisiin soittoaikoihin? Kieltämättä kello 18 alkava iltama saattaisi herättää närää osassa kohderyhmästä.

Eilinen ilta meni siis Klubilla, kuunnellen rokkenrollia. Tulessa oli neljä bändiä, Dethera, Elenium, Mental Transformation ja Gloomy Grim. Olin paikalla Eleniumin vieraana (josta suuri kiitos heille!), mutta siitä huolimatta pitää todeta, että vetivät kyllä illan parhaan vedon! Mukavan vivahteikasta hevi-meteliä. Välispiikit olivat jotain piristävän erillaista, ei sitä mitä vastaavilla festareilla yleensä tuppaa solistit jauhamaan. Musiikillisesti tästä akitsta ei kauas jäänyt Detherakaan, vaan oli suvereeni kakkonen, kuitenkin selvällä erolla edelliseen. Erityisesti huomiota kiinnitti solistin genren yleiseen tasoon verrattuna ylivertainen bassottelu. Hienoa kuultavaa!

Jäljelle jää kaksi illan "pääesiintyjää". Niin, mitäpä niistä sanoisi... Tapaus "ilmapalloja ja lippulappuja lava täynnä", eli Mental Transformation oli sanalla sanoen häkellyttävää nähtävää sekä kuultavaa. Seurueeni arvuutteli koko keikan ajan, millä kielellä solisti mahtanee lyriikkansa tuoda ilmoille. Viimeisessä biisissä oli muutama selkeästi suomenkielinen sana, joskaan tämä ei vakuuttanut ryhmää siitä, että yksikään edellisistä biisestä olisi noudatellut samaa kielivalintaa. Gloomy Grim oli joiltain osin pienehkö pettymys, vaikka mitään sen suurempia ennakko-odotuksia ei kyseisen aktin osalta ollutkaan. Asiallista soittoa ja rääkyvän raikkaat vokaalit, mutta ei mitään uutta auringon alla.

Koko illan tunnelmaa latisti jonkin verran se, että paikalla ei ollut valomiestä. Tottakai sitä musiikkia kuuntelee ja heebojen heilumista seuraa vaihtumattomienkin valojen loisteessa, mutta väkisinkin se tunnelmaa syö. Ja ennenkaikkea tekee kuvaamisesti joiltain osin varsin tylsää! Yksi livekuvaamisen suurimmista iloista minulle on valojen kyttääminen..:) On todella suuren tekemisen ja ahdistuksen takana saada kuva juuri siitä hetkestä, kun valot ovat sopivasti ja vielä jannukin edustavassa asennossa siinä jossakin etumaastossa. Mutta ehkä sitten ensikerralla. Soundipuoli oli totuttuun tapaan mallikkaasti kohdallaan. Eikä ihme, kun tietää kuka hanikoiden takana hääräili.

Kuvia illasta löytyypi täältä.

10.7.2006, 20:41

Kaikki seisoo

Seistään yhdessä. Helle, tuo pentele, joka saa Papu & Poikienkin mielestä ihmiset epävireeseen. Niinhän tuo saattaapi tehdä. Kaikesta huolimatta kuvia pukkaa! Eli Aprilin tiukka setti Tuskasta, kuvina.

Sigmassani on backfocus. Entä sitten? Kyseessä siis Sigman uutukainen 17-70/2.8-4.5. Huomasin tarkennusongelman jo heti linssin ostettuani (pakkohan sitä heti oli testata, eikö ne tärkeimmät kuvat ole aina niitä resoluutiokarttoja ja tiiliseiniä, eikö? ;)) mutta päätin
sittenkin odottaa ja ihmetellä, josko tuo näkyisi ihan oikeissa kuvissakin. Ja eihän se ihme näy! Ihme. Tietää vain sitä, että saa huoltoreissu odottaa kesän loppuun, ainakin. Tuntuu kyllä jo etukäteen pahalta kiikuttaa sekä putki ETTÄ runko Fokaan vähintään viikoksi makaamaan tunnin säätöä varten...

3.7.2006, 20:39

Lisää festaria, vanha on loppu

Kesän toinen festari-veto takanapäin, mukavasti meni taas kerran. Tuo jääkin tällä erää viimeiseksi suurtapahtumaksi, jollei yllättäviä kuvauskutsuja tule muihin kekkereihin vielä pimeästä kulmasta, puun takaa.

Juhlan ehdotonta kärkeä edusti Opeth intensiivisellä keikallaan ja varsin kohteliailla välispiikeillään. Hankala siitä on enää settiä paremmaksi vetää, melkein vierähti tippa poskelle. Jonkin matkaa edellisestä hiihti tasaisen hitaasti Swallow the Sun sekä täysin uusi tuttavuus, rivakammin sauvova Mendeed. Housut kintuissa allekirjoittaneen yllätti Amorphis, jonka jo ennalta ehdin kehumaan luokattomaksi kuraksi. Pojat kuitenkin kehräsivät kokoon erittäin vivahteikkaan setin vanhaa sekä uutta ja uskoni kyseiseen yhtiöön palasi vahvempana kuin koskaan! Uskomatonta murinaa esitellyt solisti oli muun bändin ohella hienoa kuultavaa.

Kokonaan oma lukunsa olikin sitten April, joka jälleen kerran esitti mitä imartelevimman pyyntönsä tulla kuvaamaan setti. Ja hienosti pojat vetivätkin, mikäs siinä oli kuvatessa! Ehkä vielä jonain päivänä sitä tulee nähtyä ihan kokonainen keikka lavan edestä paljain silmin, eikä etsimen läpi. Hieman se sulkimen rallatus ehkä biisien seuraamista haittaa... :) Jokseenkin silti outoa, että koko keikan läpi seuraava biisi oli aina juuri se, jonka sen odottinkin olevan ja sanoituksista muistui mieleen kokonaisiä säkeitä, vaikken ole kuullut orkesterin biisejä muuten, kuin livenä! Ja vieläpä joka kerta kameran takaa. Noh, ehkä se kertoo jotakin biisien tarttuvuudesta ja bändin uskomattomasta tavasta antautua eläimillisille himoilleen. Tai mitenkäs sen nyt kauniisti sanoisi.

Kuvia tapahtumasta ei tullut otettua Aprilin vetoa enempää, koska ymmärrettävistä syistä photo-passeja ei kaltaiselleni harrastelijaräpsijälle heltinyt. Ensivuonna ehkä paremalla tuurilla (taikka huonommalla kameralla ;)).

Uusimmat kirjoitukset

2012             
Tammikuu: 1

2011             
Kesäkuu: 1

2010             
Syyskuu: 2
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2009             
Joulukuu: 1
Elokuu: 2
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 2
Huhtikuu: 1
Tammikuu: 2

2008             
Joulukuu: 1
Syyskuu: 1
Elokuu: 3
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 4
Toukokuu: 1
Huhtikuu: 1
Helmikuu: 1

2007             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 4
Lokakuu: 5
Elokuu: 2
Heinäkuu: 2
Kesäkuu: 2
Toukokuu: 4
Huhtikuu: 7
Maaliskuu: 3
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2006             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 1
Lokakuu: 3
Syyskuu: 2
Elokuu: 6
Heinäkuu: 9
Kesäkuu: 7