Fotoni.org - Markus Lehto
30.8.2006, 15:28

Livekuvaa kansalle!

Olen mukana uuden, kansallisesti (ja ehkä jopa kansainvälisestikin) mittavan musiikki- & livekuvaussivuston pystyttämisessä. Sivusto tulee käsittämään livekuvia useilta eri kuvaajilta, yhdistävänä tekijänä kuvien tasaisen korkea laatu ja erityisesti rockkansaa kiinnostavat kuvausaiheet. Eli arjahavakoita tai reijotaipaleita ei sivustolla tulla todennäköisesti näkemään, mutta tiukemman rallatuksen etu- sekä takarivin tähtiä kylläkin!

Pysyttele kuulolla, sillä syksyn aikana räjähtää!

25.8.2006, 1:27

Liikaa kuvia

Niitä tuntuu olevan liikaa. Kuvia. Täällä siis. Olen viimeaikoina yrittänyt pyrkiä aktiivisesti yhä pienempii kuvasatseihin, mutta eipä tunnu onnistuvan, ei. Ainakaan siinä mittakaavassa, johon pyrin, vaikka lähelle olenkin jo päässyt. Viisi kuvaa per henkilö/bändi on "salainen tavoitteeni". En millään viitsisi lähteä siihenkään, että jokaisesta "sessiosta" esille tulisi vain yksi kuva, kuten monilla tuntuu nettisivuillaan tapana olevan. Liian vähäinen kuvamäärä ahdistaa ainakin minua katselijana. Noh, jonkinlaista ratkaisua tässä pitää yrittää kehittää, ainakin tuonne Henkilöt-puolelle. Saa nähdä, mitä pohdinta tuo tullessaan. Jos mitään...

Yksi vaihtoehto olis lisätä sivulle jonkinlainen portfolio, josta näkisi yhdellä tai kolmella silmäyksellä kaiken tarpeellisen. Eli saisi jonkinlaisen yleiskuvan otoksista.

18.8.2006, 1:26

1.4 vs. 1.8

Vihdoinkin pääsin koe-/sisäänajamaan jokusen tovi sitten hankkimani Canon 50/1.4:sen keikkaolosuhteissa! Hämmästyttävä lasi, kun vertailupohjana on samaisen Canonin pykäämä 50/1.8. Eroa kyseisten lasien hinnoilla tosin on sen verran rouheasti (jos tuijottaa vain
milleihin ja valovoimaan), että eroa luulisikin olevan...

Tarkennuksesta: 1.4:ssä on USM, eli ultraäänimoottorilla pelaava tarkennus. Käytännössä tuo siis eroaa 1.8:n tarkennuksesta äänettömyydellään ja nopeudellaan. Nopeudessa ero tosin on melko pieni, mutta äänessä sitäkin suurempi! Tarkennusta ei enää myöskään tunne sormissaan, kuten 1.8:n kanssa, joka tärisi ja värisi koko muovilaatikko, kun lasi haki tarkennusta. Ei ehkä kaikkein mukavin ominaisuus meluisassa ja kaoottisen hektisessä keikan eturivissä. Tuon tarkennuksen "tuntuman" puuttumisen kun ynnää 350D:n pieneen etsimeen, on välillä hankala sanoa, tarkensiko linssi vaiko eikönä tarkentanunna. Nunnista puheenollen kyse onkin vain luottamuksesta: valovoimansa ansiosta 1.4 tarkentaa lähes aina juurikin siihen, mihin sen sihtaa! Tuntuu jokseenkin hämmentävältä, että kun ennen 1.8:n
kanssa sihdatessa vaikka hämärään lavan taustaan lennähti tarkennus aivan mihin sattuu (ja sen siis myös huomasi, kun mikään ei ollut tarkkaa), tarkentaa 1.4 puolestaan kiltisti, nopeasti ja huomaamattomasti sinne pimeään taustaankin! Eli enää ohi mennyttä tarkennusta edeltävää tähtäystä (artistin pään sivuitse vaikkapa kattoparruun) ei voi todeta täysin pieleen menneestä tarkennuksesta, vaan lasi on tarkentanut juuri siihen missä tarkennuspiste sattui olemaan. Noh, tottumiskysymys, eikä tässä nyt tietenkään mitään
napinan aihetta ole!

Rakenteesta: 1.8 on muovinen, kädessä lähinnä spraypurkin korkilta tuntuva kapistus (myös painonsa puolesta ;) ) 1.4:n ollessa selkeästi painavampi, kookkaampi ja tukevampi. 1.8:ssä tarkennusrengas on säälittävä triippu putken nokalla, 1.4:ssä puolestaan leveähkö
kumitettu vanne putken etummaisen puolikkaan takaosassa (?). Tarkennus on jatkuvatoimisesti manuaalinen, eli autofokuksenkin ollessa päällä tarkennusta voi rimpuilla haluamaansa suuntaan ilman, että rattaat ja tarkennusmoottori huutavat hoopeekoota. Tuokin on tosin eräs 1.4:n "tunnottomuuteen" vaikuttavista tekijöistä. 1.8:n tarkennusrenkaasta pystyy helposti kokeilemaan mihin suuntaan lasi (lue: runko) lähtee
tarkennusta arpomaan ja tarvittaessa pysäyttämään prosessiin ennen kuin mennään metriä syvemmälle metsikköön. 1.4:ssä tämä ei tietenkään onnistu. Mutta eipä tuon kai niin väliä, kun se tarkennus osuu miltein aina nappiin, kuten sanottua.

Vastavalosuojaa 1.4:ni kipeästi kaipaa. Pitänee koukata sellainen Verkkokaupasta,
kun taas joskus pääkaupunkiseudulle harhautuu. Haittana tuosta tosin on se, että vastavalosuojan kanssa tuubilo ei enää mahdu nitisemättä kameralaukkuuni... Mutta ehkä tuon uhrauksen on valmis tekemään.

Niin, soitti siellä bändejäkin eilen, enkä vain tyhjää lavaa lasini läpi sihtaillut! Rikospaikkana oli S-Osis ja väärintekijöinä BadMedia, Molly Grows Up, Getawaycab ja Rites of the Youth. Ennakkotiedoista poiketen paikalla olikin siis kolmen pumpun sijaan neljä. Luulin harhoissani ensimmäistä bändiä Getawaycabiksi, mutta sehän olikin astetta rankempi BadMedia, joka heitti yllättävän rajun setin. Toisena kiskonut Molly jatkoi tasaisen varmaa tahtiaan Getawaycabin rallatellessa myöskin iloisesti. Illan ehdoton kärki oli tottakai RotY, jonka energinen pogoilu jättää tuskin ketään kylmäksi. Mitenkä sitä voikaan ihminen soittaa noin tarkasti, vaikka molemmat kädet ovat irti kitarasta ja kumpikin jalka irti lavasta...? Noh, tappavaa settiä oli heidän aktisa joka tapauksessa! Rokkenrol!

Meinasi muuten S-Osikselle käydä Pelimiehet, kun vielä puoli tuntia ennen ensimmäisen bändin settiä kaikki lavavalot olivat pimeänä. Onneksi nimeltämainitsemattoman Nikke The Electricianin varsin arvelluttavalta vaikuttaneet johdotukset toimivat ja iltaan saatiin valoa.

Illan kuvia.

10.8.2006, 11:23

Kaikki tekniikka tottelee kuria

Niinhän siinä sitten kävi, kuten "pelkäsinkin". Eli ennen kuin ehdin kiikuttaa tuon oikuttelevan Sigman salamani huoltoon, se pentele lähti toimimaan! Tai no, lainausmerkeissä tuosta toimimisesta pitäisi kai puhua, salama kun välähtää nyt LÄHES joka kerta, mutta ei aina kuitenkaan.

Korjauskeino oli kaikille teknisten vempeleiden kanssa taistelleille tuttu: Reilu napautus laitteen kylkeen! Kaippa siellä joku liitin on löysässä tai johto menossa poikki, kun fyysinen väärinkäyttö saa oireet vaimenemaan. Sikäli ihan hyvä, että nyt tuota ei tarvitse viedä huoltoon aivan heti, tässä kun on kuitenkin salamalle silloin tällöin ihan oikeaa käyttöäkin! Ja Foka lomailee, joten mitäpä sitä sinne hyllyyn makaamaan viemään...

Kuvia kuvia, niitä pulpahtelee tasaiseen tahtiin ilmoille. Keikkarintamalla on nyt ollut jokseenkin hiljaista, mutta sentään henkilökuvia olen ehtinyt napsimaan. Ja mukava niin, ehdottoman piristävää vaihtelua tuo ihmojen tallennus! Joka kerta kun tuntuu oppivan vähän uutta. Onneksi olen vähään tyytyväinen tässä asiassa ja yksikin pieni positiivinen jyvänen riittää tukahduttamaan sen ankaran ketutuksen, joka niistä useista saman session mokista tulee... :p

Emilian kanssa kävimme paikallisella sorakentällä (tai mitä lie pirunpeltoa olikin, melko karkeaa hiekoitussoraa mielestäni), siitä tuloksena nämä kuvat. Kerrankin miljöö on edes melkein samalla tasolla kuvattavan kanssa!

Kaisa jaksoi poseerata urheasti tappohelteistä huolimatta, ja tulipa sitä hyväksikäytettyä taidettakin. Kahdeksan kalpeaa kuvaa majailevat täällä. Samalla ovenavauksella tuli otettua muutama yo-kuvakin (tämän setin kaksi viimeisintä otosta). Toivomus oli "jotakin erikoista", toivottavasti onnistuin edes melkein sinnepäin.

Suuri kiitos kumpaisellekin mallille.

9.8.2006, 16:21

350D osaa temppuja

Silmiini sattui digicamera.netin foorumilla kirjoitus Canon 350D:n piilotetusta ominaisuudesta. Kirjoittaja viittaa dpreview.com-sivun foorumin säikeeseen, jossa kerrotaan 350D:n mäppäävän kennonsa vialliset pikselit piiloon, jos kameran "Sensor Cleaning"-toimintoa käytetään yli puoli minuutti optiikan ollessa paikallaan linssisuojineen. Kirjoitusten mukaan usea oli tuota kokeillut hyvällä menestyksellä, joten pitihän sitä itsekin (vaikka vialliset pikselit eivät juuri silmille olekaan pomppineet).

Obiska kiinni, linssisuojus päälle, etsimen peittopalikka paikalleen ja pari ennen-kuvaa kortille. Sitten valikoista kennon puhdistus (joka siis nostaa peilin ylös ja avaa sulkimen kennon edestä mahdollistaen pölyjen ja muun saastan tahkomisen irti kennosta) aktiiviseksi. 1/2...1 minuuttia peukalonpyörittelyä ja virrat pois. Kamera takaisin eloon ja jälkeen-kuvat *niks* *naks* ISO800-1600:lla ja 15-30s valotusajoilla.

Siirrettyäni kuvat koneelle näin suurin piirtein sen, mitä odotinkin näkeväni: Enpä juuri mitään. Muutosta siis. Ennen proseduuria kennolla oli ollut noin 20 pikseliä, sen jälkeen niitä oli enää vain noin 20... Nopeasti silmämääräisesti etsiskellen kaksi sinisenä loistavaa pikseliä katosi ja yksi punainen tuli lisää.

Aiheesta alunperin kirjoittanut nimimerkki "Pix Man" oli testannut edellä mainittua trikkiä kameran softaversiolla 1.0.3, jolla se oli toiminut hienosti. Itselläni on käytössä 1.0.2, joten aiheseen pitää ehkä palata joskus päivityksen jälkeen. Tai sitten tuo mystinen fiitsöri piilottaa vain tietyn määrän viallisia pikseleitä (kuten vastaavat menetelmät yleensä tekevät) ja nämä 20 kennollani vielä kummittelevaa läimiskää eivät vain enää mahtuneen pahojen pikseleiden kartalle. Eli ehkä pahimmat poistettiin (jotka olivat samat kuin kartassa jo ennestään) ja näistä kennoilta näkyvistä pari punaista oli noussut tuota sinistä (ja tämän ajatusleikin mukaan jotakin toistakin) pistettä pahemmiksi. Piilotettavien pikseleiden kartalta tiputettiin siis kaksi lievää (sininen + joku muu) pois eli näkyviin ja heitettiin kaksi punaista tilalle.

Yksi hyvä keino kuumien pikseleiden poistoon on ns. pimeän ruudun vähennys kuvasta. 350D:n saa tekemään tuon tosin automaattisesti aktivoimalla "pitkän valotusajan häiriöiden poiston".

7.8.2006, 13:18

Mutta mitä Sigma sanoo?

No *poks* tietysti! Tai tässä tapauksessa aina silloin tällöin *naks*. Sigma EF-500 DG Super -salamani sanoi eilen sopimuksensa luotettavan välähtelyn osalta irti kesken kuvausten. Ihmettelin suuresti, kun manuaalimoodissakin salama välähti vain joka toinen otos. Akutkin jo ehdin vaihtamaan (vaikka varauksen merkkivalo kyllä osoitti vehkeen pysyvän jatkuvasti latingissa) ennen kuin äkkäsin, että rikkihän se on, mokoma!

Potilaan oireet: Silloin tällöin toimii täysin normaalisti, muulloin pitää vain hennon niksahduksen, mutta ei välähdä. Joku liitos tuolta lienee löystynyt tai muuta vastaavaa. Pitää kiikuttaa vehjes huoltoon ja ihmetellä, mikä on virallinen diagnoosi. Onneksi laitteessa on vielä takuu voimassa. Ei kyllä aivan sellaista käytöstä, jota odottaisi maltillisesti käytetyltä, reilun puolen vuoden ikäiseltä laitteelta...

Uusimmat kirjoitukset

2012             
Tammikuu: 1

2011             
Kesäkuu: 1

2010             
Syyskuu: 2
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2009             
Joulukuu: 1
Elokuu: 2
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 2
Huhtikuu: 1
Tammikuu: 2

2008             
Joulukuu: 1
Syyskuu: 1
Elokuu: 3
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 4
Toukokuu: 1
Huhtikuu: 1
Helmikuu: 1

2007             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 4
Lokakuu: 5
Elokuu: 2
Heinäkuu: 2
Kesäkuu: 2
Toukokuu: 4
Huhtikuu: 7
Maaliskuu: 3
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2006             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 1
Lokakuu: 3
Syyskuu: 2
Elokuu: 6
Heinäkuu: 9
Kesäkuu: 7