Fotoni.org - Markus Lehto
31.5.2007, 11:25

30D saapui taloon

Päivitin pienen harkinnan ja mahdottoman hyvän tarjouksen saattelemana kalustoani. Viattomasti alkanu visiittini paikalliseen Rajalaan päättyi valuutan vaihtamiseen kalustoon. Myin vanhan 20D:ni ja ostin tilalle 30D:n + akkukahvan. Päivitys kameran ominaisuuksissa ei ole järin suuri (käytännössä olematon), mutta onhan se uusi aina uusi. Lähinnä minut innosti vaihtokaupoille Rajalan tarjoama "jatkotakuu", eli kolmen vuoden pro-turva. Kyseinen palvelu maksaa 20 euroa, ja toimii käsittääkseni samoilla ehdoilla, kuin Canonin normaali takuu. Mutta Rajala-takuun kesto on kolminkertainen. Lisänä normaaliin takuuseen pro-turva tarjoaa huoltoon päätyneen laitteen tilalle huoltoajaksi vastaavan vehkeen. Tietäen JAS-tekniikan huoltoaikataulut, tämä on enemmän kuin tervetullut bonus! Köyhällä ei ole varaa vararunkoon, mutta tämä palvelu paikkaa tuon reijän varsin mallikkaasti.

Suurin kuvaustottumuksiini kajoava järkytys seurasi akkukahvasta, kuten arvata saattoi. Ensinnäkin kamerasta tulee se kiinni ruuvattuna melkoisen järkälemäinen, varsinkin näin pienille käsille. Kameralaukkukin alkaa jo natista liitoksissaan. Onneksi kahvallinen kamera mahtuu kuitenkin vielä sisään juuri ja juuri. En haluaisi ostaa enää senttiäkään suurempaa laukkua (jollen sitten siirry suoraan reppuun). Tositoimiin en ole vielä akkukahvan kera päässyt, mutta pikaisten kokeilujen perusteella pystykuvia otettaessa kuvausasento on roimasti kahvatonta kuvaamista ergonomisempi. Ehkä vihdoinkin saan pidettyä kameraa jopa suorassa! :) Kahva vaikuttaa vaakakuvaukseenkin siinä määrin, että lyhyitä objektiiveja käytettäessä otetta ei voi enää ottaa mukavasti obiskasta, vaan käsi pitää siirtää akkukahvan/kameran alanurkalle. Tämä on minulle positiivinen asia, koska minulla on tapana huomaamattani räpelöidä tarkennusrengasta esimerkiksi otetta vaihtaessani. Ei ole vain yksi tai kaksi kuvaa, jotka olen onnistunut sössimään ruuvaamalla tarkennuksen inan pieleen kameraa kallistellessani.

Mikäli jotakuta kiinnostaa, hintaa 30D:lle tuli tingattuna 940 euroa (ennen cashbackia). Taitaa olla melkoisen samoissa Saksan edullisimpien puulaakien kanssa. Kerrankin Rajala osoitti olevansa jotain muutakin, kuin se tuttu ja turvallinen Rahala! Hintavertailu tosin kannatti nytkin; Parin korttelin päässä toisessa Rajalassa rungon hinta oli ostohetkellä kysyttäessä yhä 1155 euroa! Tosin se olisi varmasti tippunut tonniin kauppoja hierottaessa, onhan kyseinen laite Rajalan nettihinnastossakin 999-tarjouksessa.

28.5.2007, 15:03

DoF

Satuin törmäämään foorumeilla seikkaillessani Paul van Walreen koostamaan sivuun, joka kertoo kaiken mitä olen ikinä halunnut tietää syväterävyydestä (Depth of Field). Ja myös paljon sellaista, jota en ole edes tiennyt haluavani tietää... :) Kannattaa lukaista läpi ajatuksella, mikäli aihe kiinnostaa edes etäisesti!

http://www.vanwalree.com/optics/dof.html

Sivulla selvitetään kaikki syväterävyyden peruskäsitteet selkeästi ja kumotaan siinä sivussa aimo liuta varsin tiukkaan juurtuneita väärinkäsityksiä. Erittäin informatiivinen paketti myös heille, jotka jo luulevat tietävänsä aiheesta kaiken.

13.5.2007, 18:05

Terviksen Jone säväytti

Euroviisut, nuo jokavuotiset bakkanaalit, iloisen värikkäät bimbelot, sattuivat harmittavaisen yhtenevästi Jonna Tervomaan keikan kanssa päälitysten männä-lauantaina. Turun Klubi huusi tyhjyyttään vielä puoliltaöin, kun soiton piti sääntökirjan mukaan alkaa. Onneksi paikalle ehti sakkautua sentään kymmeniä, ellei jopa puolen sataa innokasta Tervis-fania ennen kuin sympaattisen hyväntuulinen Jonna asteli lavalle. Tai ehkä pitäisi mieluummin käyttää sanaa 'hypähteli', koska sitä neidin liikkuminen lähinnä muistutti koko illan ajan.

Harvinaisen kyvykkään bändin avustuksella ilmoille lurauteltiin varsin vaihtelevaa materiaalia, joka allekirjoittaneelle oli muutamaa hassua poikkeusta lukuunottamatta täysin vierasta. Ei minusta kyllä Jonna-fania vieläkään tullut, kun suurin osa biiseistä ei varsinaisesti edes ristennyt musiikkimakuni kanssa, mutta kovin mukava show tuo jokatapauksessa oli katsella! Koko bändin hyväntuulisuus tarttui uppiniskaisimpiinkin yleisön edustajiin, ja "Tervoviisut" soljuivat loppuun asti huomattavan leppeissä tunnelmissa. Tämä poppoo Jonnan johdolla pääsee sillen lyhyelle bändien listalle, jota saatan jatkossakin mennä katselemaan pelkästään tunnelman vuoksi. Hyvä show, jepajee.

11.5.2007, 13:56

Uutisia

Pientä päivitystä sivulle. Otin käyttöön etusivulla näytettävät "uutiset", eli pienet tekstimuotoiset pläjäykset, joissa kerrotaan sivuston päivityksistä sun muista tähdellisyyksistä. Tuntui jotenkin typerältä pitää etusivu tyhjänä informaatiosta. Kun ei tuo minun logonikaan mikään vuosisadan taideteos ole, etteikö se sietäisi alleen sepustuksia... :)

Uusimmat kirjoitukset

2012             
Tammikuu: 1

2011             
Kesäkuu: 1

2010             
Syyskuu: 2
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2009             
Joulukuu: 1
Elokuu: 2
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 2
Huhtikuu: 1
Tammikuu: 2

2008             
Joulukuu: 1
Syyskuu: 1
Elokuu: 3
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 4
Toukokuu: 1
Huhtikuu: 1
Helmikuu: 1

2007             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 4
Lokakuu: 5
Elokuu: 2
Heinäkuu: 2
Kesäkuu: 2
Toukokuu: 4
Huhtikuu: 7
Maaliskuu: 3
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2006             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 1
Lokakuu: 3
Syyskuu: 2
Elokuu: 6
Heinäkuu: 9
Kesäkuu: 7