Fotoni.org - Markus Lehto
18.8.2007, 23:29

Ankkarock 2007

Pitkällisen säädön jälkeen kaikki Ankkarockin kuvat ovat näytillä. Tuskasta tuttuun tapaan koosteita on kolme; lauantain sekä sunnuntain bändeille omansa ja kummankin päivän yleisölle yhteinen setti. Kiitän jälleen kerran kaikkia kuvissa esiintyviä bändejä sekä yleisön edustajia. Toivottavasti kohtaamme taas joskus!Lauantai, 4.8. Rubik, Kotiteollisuus, The Bellrays, Zen Café, Maija Vilkkumaa, The Sounds, The Gathering.

Sunnuntai, 5.8. Damn Seagulls, Amorphis, Dir En Grey, Sonata Arctica.

Yleisö. Festarin kaikenkirjavaa kävijäkatrasta edestä sekä takaa, alta ja päältä. Jos bongaat itsesti tai tuttusi, ota yhteyttä! Kuvat saatavilla omaan käyttöön.

6.8.2007, 10:18

Kvaak

Ankkarock on takana, hengissä selvittiin. Vaikka sunnuntaina ei aivan jatkuvasti sellainen olo ollutkaan, että henki pihisee vielä illalla. Mikä lie horkka allekirjoittaneeseen iskenyt, mutta melkein puolet sunnuntaista meni näkyjä nähden ja nurmikolla nollaten. Ja ei, syynä ei ollut sikahintainen olut... :)

Mutta tuli siellä kuvattuakin! Jälleen kerran koitin napsia muutamia otoksia yleisöstä noiden bändiveivausten lisäksi. Jos vertaa yleisöä edelliseen festariini, Tuskaan, tulee ensimmäisenä erottavana tekijänä mieleen keski-ikä. Kyllähän Tuskassakin nuorta polvea varsin mittavasti oli läsnä, mutta ei missää nimessä siinä määrin, kuin Ankassa. Välillä näytti siltä, että 80% yleisöstä on <16-wee (lyhennettynä <3).

Yleisesti ottaen festaristä jai todella positiivinen kuva. Tuskassa järkkäreiden toiminta oli miellyttävän asiallista, mutta Ankassa nokitettiin vielä kohteliaisuudella. Eriyiset kumarrukset Puistolavan blodin suuntaan, harvoinpa sitä kuulee yhtä monta kertaa päivän aikana "kiitos" ja saa vielä kaupan päälle valloittavan hymyn!

Ankan kolme lavaa tarjosivat kukin hieman toisistaan poikkeavan kuvausareenan. Korso-, eli päälava oli mittavuudessaan huvittava kun sitten taas pienin stage, Rocklava, oli hyvin lähellä keskikokoisen klubin näyttämöä. Korsolava näytti todella upealta yleisöstä katsellen (pl. eturivi), mutta turva-alueelta paineaidan ja lavan välistä näkymät olivat melko masentavat: jos musikantti rokkasi omassa positiossaan mikin ja monitorien takana, näkyi hänestä 170cm varren varassa roikkuvaan kameraan suurin piirtein torso, eikä sitten muuta. Keskelle aitaa oli lovettu pieni syvennys kohti yleisöä, mutta tuo ei ollut pituudeltaan läheskään riittävä nostamaan vaikkapa korokkeella soittelevaa rumpalia esiin lavan etureunan takaa - puhumattakaan kosketinsoittajasta! Alueen kolmas esiintymisalue, Puistolava, oli sekä kokonsa että korkeutensa puolesta Korso- & Rocklavan välimaastosta. Suuren turva-alueen, melkein riittävän matalan lavan sekä näyttävien valohärdellien vuoksi ko. lava oli minulle se mieluisin, ja vaihdoinkin muutaman Korsolavan aijotun kuvauksen Puistolavan bändien ikuistamiseen. Vietin melkein koko sunnuntain Puistolavan edessä (lukuunottamatta rentoutumishetkiä pusikossa), ainoastaan Millencolin ja PMMP jäi kyseiseltä lavalta ikuistamatta.

Kuvaajien määrä tuntui olevan jonkin verran Tuskaa pienempi - ja hyvä niin. Erityisesti Puistolavan turva-alue oli merkittävästi Tuskan päälavan karsinaa tilavampi, mutta minkäänlaista tungosta ei ollut havaittavissa muillakaan lavoilla. Päivien viimeisten esiintyjien aikana lavan edessä parveili arviolta reilut parisenkymmentä fotoajaa, joka tuntuu huomattavan pieneltä joukolta verrattuna Tuskan poskettoman suureen kuvaajajoukkoon. Päivän ensimmäisiä artisteja taisi olla kumpanakin päivänä kuvaamassa viitisen kuvaajaa... ainakin oli tilaa heilua ja etsiä kuvakulmia. :)

Yleisöä pällistelleenä pisti näin kamerakaverina erityisesti silmään järjestelmäkameroiden suuri määrä. Etenkin Canonin 350D ja 400D olivat suosiossa, useimpien nokalla kit-lasi. En nähnyt kertaakaan järkkäreiden (niiden keltaliivisten kavereiden) puuttuvan yhdenkään järkkärillä (eh...) kuvaavan toimiin, vaikka muutamilla näyttikin olevan pitkää valkoista putkea nokalla. "Ammattilaiskaluston" raja festarisäännöksissä tuntuu nousevan ylemmäs vuosi vuodelta, joka onkin täysin luonnollista. Parin vuoden päästä kai ollaan tilanteessa, jossa erillisestä photo-passista ei ole muuta hyötyä, kuin pääsy lavan ja yleisön väliin. Hienoa kyllä, että kuvausta saa nykyään harrastaa festareilla hieman laadukkaammallakin kalustolla!

Kuvien valumisesta nettiin en uskalla luvata aikataulun puolesta mitään, koska olen hieman hoppuinen nyt lähiviikot. Mutta sitten kun niitä tulee, tulee otoksia bändeistä: Rubik, Kotiteollisuus, The Bellrays, Zen Café, Maija Vilkkumaa, The Sounds, The Gathering, Damn Seagulls, Amorphis, Dir En Grey ja Sonata Arctica. Edellisten lisäksi tallensin myös Nine Inch Nailsin raivoa, mutta sopimusteknisistä syistä (kuulostipa hienolta!) niitä ei ole tulossa nettiin. Jollen sitten portfoliooni lisää yhtä ruutua - jahka saan edes moisen tehtyä.

Musiikillisesti mieleenpainuvimmat bändit olivat The Gathering ja Amorphis. Viimeksimainittu veti jällen kerran tasaisen varman setin, tasapainoillen sekä uuden että vanhan tuotannon välillä. On suoraan sanottuna upeaa kuulla myös niitä vanhemman pään biisejä yhä vieläkin, eikä vähiten Tomin loistavan tulkinnan vuoksi! The Gathering oli minulle pienoinen yllätys, en ole aikaisemmin koskaan jaksanut kuunnella ko. orkesteria puolta biisiä kauempaa. Nyt kun heidät näki livenä, oli kokonaan toinen ääni kellossa. Jäähyväiskeikkansa Ankassa heittänyt, bändistä nyttemmin poistunut Anneke oli käsittämättömän kaunista kuultavaa, etenkin yhdistettynä valloittavaan lavakarismaan. Joka sekunti läpi koko keikan hänen kasvoiltaan suorastaan paistoi nautinto ja kiitollisuus - ja se ääni! Huhhei! Ei voi kuin arvailla, mitä bändistä jää jäljelle van Giersbergen lähdön jälkeen. Mikäli tilalle ei löydy uutta vähintäänkin yhtä persoonallista solistia tai soitantopuoli ei koe suurta muutosta, en jaksa uskoa bändin pysyvän pinnalla. Biiseinä kappaleet eivät kuulostaneet järin merkillisiltä, vaan vasta Anneken ääntely toi niihin Sen Jonkin. Noh, mielenkiinnolla odotamma tulevaa ja investoimme lähipäivinä ko. bändin tallenteeseen.

Uusimmat kirjoitukset

2012             
Tammikuu: 1

2011             
Kesäkuu: 1

2010             
Syyskuu: 2
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2009             
Joulukuu: 1
Elokuu: 2
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 2
Huhtikuu: 1
Tammikuu: 2

2008             
Joulukuu: 1
Syyskuu: 1
Elokuu: 3
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 4
Toukokuu: 1
Huhtikuu: 1
Helmikuu: 1

2007             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 4
Lokakuu: 5
Elokuu: 2
Heinäkuu: 2
Kesäkuu: 2
Toukokuu: 4
Huhtikuu: 7
Maaliskuu: 3
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2006             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 1
Lokakuu: 3
Syyskuu: 2
Elokuu: 6
Heinäkuu: 9
Kesäkuu: 7