Fotoni.org - Markus Lehto
23.10.2007, 10:33

Kyl määki Turus

Ei taas voi muuta, kuin ihailla/kauhistella/kiittää ihmisen rohkeutta/hulluutta/intoa heittäytyä! Olimme sunnuntaina Elinan kanssa kuvaamassa ulkosalla, entisen ravintola Pinellan liepeillä. Lämpötila oli karvan verran yli viisi astetta, taivaalta satoi wodaa tihkuttamalla ja tuuli oli varsin syksyinen. Minulla oli pitkät housut, pitkä paita ja takki ja olin silti aivan jäässä! Noh, Elina toki pisti paremmaksi poseeraten hameessa ja paidassa, loppuviimein harso- sellaisessa. Mutta urhoollisesti hän silti jaksoi olla kauniina ja irtosi sitä hymyäkin sieltä (tyylilleni uskollisena julkisuuteen päätyneiden kuvien ulkopuolella, toki ;) Terveisiä Reijalle). Tuntuu sanoinkuvaamattoman hienolta työskennellä sellaisen ihmisen kanssa, joka suhtautuu tähän kuvaus-hommaan asiaan kuuluvalla vakavuudella ja on valmis pistämään itsensä peliin kuvien eteen! Syvä kumarrus siis jälleen kerran Elinan suuntaan. Sekä toki myös muille edellisinä syksyinä & talvina jäätyneille... :)

Pinellan puinen rakennus on jännä paikka kuvata. Tai tarkemmin sanottuna varsinaisessa kuvaustilanteessa jännyys ei ole läheskään sitä luokkaa, kuin jälkikäsittelyn aikana; kuvista on nimittäin täysin mahdotonta saada suoria! Ns. puu-Pinella on lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla vinossa. Talon päädyt notkuvat kumpikin maan sisään painuneina keskiosan lattian ollessa suhteellisen suorassa. Senkin seinät toki kallistelevat mikä mihinkin, ja julkisivun ovenkarmit ovat hauskat vinoneliöt. Eikä tässä vielä kaikki! Julkisivun pylväikkö on jostain ihmeen syystä vinossa eri suuntaan, kuin metrin etäämmällä olevat ovet! Suorista siinä sitten kuvia, kun kaikki linjat sojottavat monta astetta eri suuntaan. :) "Talolla on persoonaa", sanovat.

Kuvat: Elina

22.10.2007, 15:38

Ääkköset jälleen sekaisin

Nyt kyllä Serverimaailma kikkailee siihen malliin, että kohta napsahtaa! Kuten aiemmin kirjoitin, sivuston siirto uudelle palvelimelle rikkoi tämän sivun ääkköset. Korjasin ne silloin suurella vaivalla ja paruin supportin suuntaan verisesti. No, tänään aamulla jo kerran korjaamani sivut olivat ääkkösten osalta JÄLLEEN rikki! Nyt ongelman selvittämiseen menikin jo kauemmin, mutta sain kuin sainkin skandit jälleen ilmoille. Melkoisen säälittävältä tämä pelleily kyllä jo vaikuttaa, kun näinkin yksinkertaisten juttujen kanssa saa tapella päivästä toiseen ja aina vaan uudestaan Serverimaailman töpeksinnän johdosta.

16.10.2007, 11:56

Mertsandaissia!

Noniin, nyt on sitten virallisen epävirallisesti saatavilla Fotoni.org-sivun ensimmäinen "fanituote"; kuvalla, logolla ja tekstillä varustettu lyhythihainen yläkroppasuojus, eli tuttavallisemmin sanottuna t-paita. Hinta on aivan hirvittävä 25 euroa sisältäen toimituskulut (yksittäiskappale toimitetaan suoraan valmistajalta asiakkaalle) taikka sitten enemmän (suurempi erä kulkee minun kauttani). Eli ostettavaksi näitä ei ole tarkoitettu, mutta mainitsinpa nyt ihan näin kuriositettiina... Periaatteessa voisin tarjota paittaa millä tahansa sivulta löytyvällä kuvalla, mutta käytännössä en pidä tätä ainakaan vielä järkevänä. Mutta kysy toki, jos moisen omistaminen innostaa!

Päivitin samaan syssyyn myös käyntikorttivarantoani. MOO tarjoaa jänniä painotuotteita ja päätin kokeilla heidän MiniCardsejaan. Kyseessähän on siis huomattavasti normaalia käyntikorttia pienempi, tavallista paksummasta ja laadukkaammasta pahvista valmistettu kortti, jonka toista puolta koristaa vapaavalintainen kuva, toisella puolella on jokunen rivi tekstiä, käytännössä yhteystiedot. Homman hauskuus piilee siinä, että halutessaan jokaiseen pakkauksen sadasta kortista saa eri kuvan! Minä en aivan näin kunninahimoiseen hankkeeseen ryhtynyt, vaan tyydyin 25:een erilaiseen. Sain siis neljä jokaista designia. Nyt suurin ongelma onkin päättää, minkälaisella kuvalla varustetun kortin sujautan kenellekin... :) Korttien kansipuolen kuvien tyylit kun vaihtelevat abstrakteista konserttikuvista varsin intiimeihin muotokuviin.

Käyntikorttien teettäminen sai mukavasti miettimään kuvia uusiksi. Koska käyntikortin muoto on varsin pitkulainen, tuli kaikkia kuvia rajata ankaralla kädellä uusiksi. Samalla piti yrittää pohtia sitä, mikä kuva toimii näin pienessä formaatissa, mikä vaatisi suuremman pinta-alan ollakseen näyttävä. Osa valinnoistani meni aivan naulan kantaan, suurin osa oli siinä rajoilla ja pari osoittautui käyntikorttikoossa aivan toivottomiksi. Seuraavalla kerralla sitten tietää jo paremmin - jahka ensin on kuluttanut nämä sata korttia maailmalle.

14.10.2007, 16:58

Sivusto uudelle palvelimelle

Jokusen viikkoa sitten palveluntarjoajaltani - Serverimaailmalta - tuli viesti: "sivustosi on siirretty uudelle palvelimelle". Hämmästelin tätä jonkun tovin, koska en ollut siirtoa pyytänyt eikä siitä oltu ilmoitettu etukäteen. Mailin lopussa kuitenkin seisoi, että ei sitä vielä mihinkään oltu siirretty, kopioitu vasta. Liikenne siis ohjattiin yhä vanhalle palvelimelle, mutta sivun jonkin määrittelemättömän hetken tilanne oli kopioitu myös tälle uudelle palvelimelle. Viestissä kehoitettiin testaamaan uudella palvelimella majailevan version toimivuutta ja ilmoittamaan, koska liikenteen voisi ohjata vanhan sivun sijasta uudelle ja siirtää vanhan /dev/null:iin.

Ensimmäinen ongelma oli se, ettei minulla ollut mitään käryä siitä, koska vanha sivustoni oli kopioitu uudelle palvelimelle. En siis tiennyt, mitkä sivuun tekemäni päivitykset olivat myös uudelle palvelimella ja mitkä vain vanhalla. Äkkiähän tuon olisi testannut jos muistaisi mitä milloinkin on päivittänyt ja jos mirrorointipäivä olisi tiedossa. Mutta kun ei ja ei. Pyysin siis kopioimaan sivuston uudelleen ja näin luvattiin tehdä. "Joidenkin päivien kuluttua". Huh ja puuh, en siis vieläkään saanut tarkkaa tietoa siitä, koska siirto/kopiointi suoritettaisiin ja olin pakotettu pitämään kummankin sivuston version ajan tasalla manuaalisesti koko siirtymävaiheen ajan. Greit.

Pieni testailu uudella palvelimella osoitti monia bugeja sivustossa. Esimerkiksi vanhalla palvelimella hienosti toimineet ääkköset olivat uudella palvelimella rikki. Vaikka tiedostojen sinällään luvattiin olevan täysin identtisiä. Pitkällisen testailun ja asiakaspalvelun konsultoinnin jälkeen sain selville, että sivustoa kopioidessa oli kämmäilty siinä määrin, että tiedostot oli tallennettu uudelle palvelimelle käyttäen väärää merkistökoodausta. Eli ääkköset olivat ihan fyysisesti rikki jo sivun lähdekoodissa! Kerrankin olen onnellinen siitä, ettei tällä sivustollani ole juuri kirjoitettua tekstiä tämän blogi-osuuden lisäksi. Ja nämä tekstithän on taltioitu tietokantaan, joten niiden ääkkösiin siirto ei ollut kajonnut. Noin kymmenen sivun ääkköset korjattuani luulen kaiken taas toimivan. Toivottavasti.

Toinen "hauskuus" liittyi tietokantoihin. Nekin siirrettiin tälle uudelle uljaalle palvelimelle ja samalla niin tietokannan käyttäjänimet kuin salasanatkin muuttuivat, yhdessä tietokannan taulujen nimien kanssa. Minua kehoitettiin muuttamaan tietokannan parametreihin liittyvät 15 tiedostoa vastaamaan muuttunutta tilannetta, mikäli uuden palvelimen tietokantaa käyttävät sivut eivät toimisi. Noh, homman hauskuushan piili siinä, että hienostihan ne pelasivat ilman mitään muutoksiakin! Kyselin muutosten tarpeellisuudesta ja minulle vakuutettiin, että jos homma pelaa nyt uudella palvelimella, mitään muutoksia ei kehoituksista huolimatta tarvitse tehdä. Tottuus oli tosin toisenlainen... Uudelle palvelimelle siirtymisen jälkeen vanhan palvelimen tietokannat poistettiin ja samalla sykäyksellä niihin viittaavat sivustot lakkasivat toimimasta. Siis vaikka sijaitsivatkin uudella palvelimella! Kiitos taas asiakaspalvelulle täsmällisistä ja paikkansa pitävistä ohjeista... NOT.

Muilta osin siirto sujui varsin mallikkaasti, eikä korjattavaa loppujen lopuksi ollut paljoa. Yhdessä illassa siitä selvittiin.

Tämä uusi hieno palvelin näyttää ulospäin linux-koneelta, eli käytännössä palvelimen tiedostoja selatessa eteensä saa kotisivun tiedostojen lisäksi kaikki käyttöjärjestelmän hakemistot ja tiedostot. Vielä kun tätä virtuaalista linux-konetta voisi käyttää, kuten oikeaa moista! Siirroksen seurauksena on nimittäin luvattu tulevan tarjolle esimerkiksi SSH-yhteys suoraan palvelimeen ja muuta hauskuutta. Vielä kuitenkaan mikään luvattu ei ole toteutunut, eikä aikataulusta olla selvillä. Mutta toivotaan nyt parasta, että edes tämän vuoden puolella... SSH-yhteys helpottaisi sivuston ylläpitoa huomattavasti ja ehkä kotisivupalvelinta voisi käyttää siitä lähin myös irkkaukseen. :)

Pysytään kuulolla ja seurataan tilannetta korva kovana.

Lisäys, 15.10.2007, 11:31
Profane Omenin EP-julkkarikeikan kuvat Nosturista olivat näemmä hävinneet palvelimen vaihdon yhteydessä. Lisäilin ne takaisin eetteriin. Muita kadonneita tapauksia ei kai pitäisi ollakaan.

8.10.2007, 9:47

Syksyn säpinää

Kesä meni venytellessä, mutta nyt syksyn tullen on riittänyt säpinää. Kaikesta päätellen kesäloma on ihmisille sitä vuoden kiireisintä aikaa. Mallien löytäminen hellesäillä oli aivan jumalattoman hankalaa, mutta näin syksyn hyisillä tuulilla hävyttömän helppoa. Näin kärjistetysti. Eli kuvata on saanut oikein molemmin käsin, pitkästä aikaa!

Muotokuvia on tipahdellut viimeviikkoina tasaiseen tahtiin, niin syksyn lehtiä, kuin synkeämpääkin fiilistelyä. Vielä olisi tuloillaan ainakin kahdet kuvat, ennen kuin kuvaan moisia lisää. Keikkakuvausrintamakin on aktivoitunut kesän festarikrapulan jäljiltä, etsimen edessä ovat heiluneet niin suuret nimet (mm. Amorhpis) kuin vähän pienemmätkin suuruudet (mm. Medeia). Viime perjantaina kävin tallentamassa Profane Omenin EP-julkkareikeikan, joka oli komeaa nähtävää! Lavalla vieraili vierailijoita oikein urakalla ja uudet biisit vakuuttivat monipuolisuudellaan. Eli ei muuta kuin kaikki sankoin joukoin tämän viikon perjantaina (12.10.) Turun Klubille pällistelemään! Ja niin, taidettiin siinä perjantain alkuillasta juhlistaa myös Axegressorin juuri ilmestynyttä EP-läimiskää. Hyvä hyvä.

Odotettavissa lähiaikoina: Uusia kuvia, minimaalista pinnan kiillottelua sivun leiskaan ja muuta näkymätöntä kikkailua. Pysykää viritettyinä.

Uusimmat kirjoitukset

2012             
Tammikuu: 1

2011             
Kesäkuu: 1

2010             
Syyskuu: 2
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2009             
Joulukuu: 1
Elokuu: 2
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 2
Huhtikuu: 1
Tammikuu: 2

2008             
Joulukuu: 1
Syyskuu: 1
Elokuu: 3
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 4
Toukokuu: 1
Huhtikuu: 1
Helmikuu: 1

2007             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 4
Lokakuu: 5
Elokuu: 2
Heinäkuu: 2
Kesäkuu: 2
Toukokuu: 4
Huhtikuu: 7
Maaliskuu: 3
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2006             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 1
Lokakuu: 3
Syyskuu: 2
Elokuu: 6
Heinäkuu: 9
Kesäkuu: 7