Fotoni.org - Markus Lehto
29.9.2008, 13:02

Stand up, Turku!

Viikonloppu oli taas täysi vitsi - siis positiivisessa mielessä! Pitkin Turkua vietettiin jo perinteeksi muodostunutta Stand up, Turku! -komediafestivaalia. Minä postailin sekä perjatai- että lauantai-illat Klubilla, jossa järjestettiin kumpaisenakin iltana kolme esitystä; kussakin lauteilla pari kolme koomikkoa. Kaikki esitykset olivat loppuunmyytyjä, joten tunkua riitti. Onkin varsin helppo päätellä, että stand up -komiikka elää ja voi hyvin myös kaiken livetoiminnan suhteen nihkeänä mestana tunnetussa Turussa. Hieno homma!

Valaistus oli Klubilla jälleen kerran valokuvaajan silmin havainnoituna erittäin haastava. Koomikot pönöttivät keskellä lavaa noin viiden spotin suorassa porotuksessa, lavan tumman taustan ja taakse reivatun banderollin piileskellessä varjoissa. Seuraksena tästä lähes joka kulmasta kuvattuna koomikon kirkkaana loistava pää leijui mustaksi jäävää taustaa vasten hieman orvon oloisesti. Hyvin harvasta paikasta kuvien taustalle sai edes hieman eloa eli valoa, eikä paikoin jopa häiritseväksi äitynyt tungos helpottanut sopivan kuvakulman etsimistä. Vaikka edellä annoin ymmärtää valoa olleen lavalla runsaasti, ei sitä kuitenkaan edes lavan keskellä turhan paljoa ollut. 1/100 @ 4 & ISO 1600 oli jo luksusta!

Haastavan valaistuksen ja tungoksen lisäksi stand up -kuvaamisessa on muitakin haasteita verrattuna vaikkapa hevibändin keikan ikuistamiseen. Eräs merkittävimmistä on se, että kuvatessa tulee jatkuvasti ja aktiivisesti miettiä, häiritseekö kuvaaminen yleisöä. Ja jos häiritsee, pitää siirtyä toiseen paikkaan tai odottaa muuten vain parempaa hetkeä kuvan ottamiselle. Möykkäävän hevibändin soiton läpi esimerkiksi järjestelmäkameran sulkimen rapsuna ei kuulu, mutta puheen yli se kantaa helposti. Laukaisut pitääkin yrittää ajoittaa puheen huippukohtiin tai vielä mieluummin yleisön taputuksen ja naurunremakan sekaan.

Koomiselta anniltaan ilta oli pitkälti viimevuoden toistoa, joka oli lievä pettymys. Moni koomikko laukoi täsmälleen samat vitsit, kuin vuosi sitten. Oli joukossa toki poikkeuksiakin, kuten André Wickström, Sami Hedberg ja etenkin Ismo Leikola. Toki edellä mainittujenkin seteissä vanhoja kaskuja viljeltiin, mutta ei läheskään yhtä häiritsevissä määrin, kuin monien muiden kohdalla. Yksi mainitsemisen arvoinen vahvuus sekä Samin että Ismon esiintymisessä on se, että he saavat vanhatkin vitsit kuulostamaan uusilta, lisäten sisällön lisäksi myös ilmaukselliseen antiin kiinnostavia koukkuja. Erityisesti moni Samin vitsi perustuukin lähes pelkästään ilmeisiin, eleisiin ja ääniin. Siinä, missä vitsi itsessään vanhenee pahimmillaan jo ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen, taitavasti esitetty kokonaisuus voi olla tuore vielä useammankin kuuntelu-/katselukerran jälkeen. Edellisestä voikin vetää sen johtopäätöksen, että Sami Hedberg ja Ismo Leikola kannattaa käydä katsomassa useammankin kerran vuodessa; muiden osalta riittää parin vuoden sykli. Tämä siis vain henkilökohtaisena arviona, jonkun muun käsitys hyvästä huumorista saattaa toki olla virheellinen, eli erota omastani. ;)

Kaiken kaikkiaan kumpikin ilta onnistui valokuvauksellisesti oikein mukavasti ja tuotoksia tullaneen näkemään lähitulevaisuudessa jossakin. Eikä muuta kuin talven muita stand up -keikkoja odottelemaan. Kannattaa ehdottomasti raahautua paikalle, jahka moisen bongaa!

Uusimmat kirjoitukset

2012             
Tammikuu: 1

2011             
Kesäkuu: 1

2010             
Syyskuu: 2
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2009             
Joulukuu: 1
Elokuu: 2
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 2
Huhtikuu: 1
Tammikuu: 2

2008             
Joulukuu: 1
Syyskuu: 1
Elokuu: 3
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 4
Toukokuu: 1
Huhtikuu: 1
Helmikuu: 1

2007             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 4
Lokakuu: 5
Elokuu: 2
Heinäkuu: 2
Kesäkuu: 2
Toukokuu: 4
Huhtikuu: 7
Maaliskuu: 3
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2006             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 1
Lokakuu: 3
Syyskuu: 2
Elokuu: 6
Heinäkuu: 9
Kesäkuu: 7