Fotoni.org - Markus Lehto
12.2.2010, 12:49

Jos Giger ja Jansson tappelis...

Kävin männäviikonloppuna Turun ystävyyskaupungissa Tampereella katsastamassa kaksi varsin erilaista näyttelyä. Kumpikin keskittyi taiteilijan tunnetuimpiin töihin, lähinnä maalauksiin ja grafiikkaan, ja teokset luotasivat ajatusmaailman syvimpiä virtoja (tosin hieman eri kantilta). Ja siihen ne yhtäläisyydet sitten loppuivatkin.

Vasemmassa nurkassa H.R.Gigerin ART - DESIGN - FILM Tampereen taidemuseossa, oikeassa nurkassa Tove Janssonin Muumilaakso.

Alkuperäisen muumi-grafiikan ystävälle Janssonin pysyväisnäyttely oli mannaa. Seinillä killui äkkiarvaamalla kaikki (tai ainakin suurin osa) muumikirjojen kuvituksista vetoavan yksinkertaisina grafiikkatöinä. Sinne tänne oli ripolteltu myös mm. kirjojen kansikuvina käytettyjä maalauksia ja lattiatilaa täplittivät muumiaiheiset pienoisdioraamat. Moni kuvituskuva pääsi aivan uusiin sfääreihin seinällä, suurissa raameissa, kaikessa yksinkertaisuudessaan ja pienuudessaan. Näyttely huokui mielestäni varsin oivallisesti muumien maailmaa - yksinkertaista, rauhallista ja pohtivaa. Taiteiljaan itseensä tai töiden taustoihin näyttely ei juurikaan syventynyt, mutta eipä sitä siinä katsellessa kaivannutkaan.

Gigerin näyttelystä päälimmäisenä jäi mieleen monimuotoisuus, mutta samalla varsin monotoonisena toistuva yhtenäinen linja läpi eri alojen töiden. Gigerin käden jälki on todella tunnistettavaa, erityisesti maalauksissa. Maalausten yhtenäisten aiheiden ja värimaailman lisäksi töitä sitoi toisiinsa upea pintojen kaksikerroksisuus. Yksityiskohtaiset pinnat olivat monin paikoin läpikuultavia, ja alta paljastuu lisää vähintäänkin yhtä kiinnostavaa ja pienipiirteistä pintaa. Ihan kuin Gigerin maalauksissa ei olisi tarpeeksi nähtävää ihan yhdessäkin kerroksessa. Nimensä mukaisesti näyttelystä löytyy Gigerin alitajunnan tekosia monelta taiteen alalta, monessa eri formaatissa. Seinillä roikkui maalauksia ja piirroksia, lattiaa kansoitti patsaat ja elokuva-propsit. Seinillä ns. hengaili 1:1 Alien ja vitriineistä ja korokkeilta löytyi kaikkea luonnoksista ja työvälineistä aina Oscar-patsaaseen ja Jonathan Davisin mikrofonitelineeseen. Kattauksen kruunasi varsin mukavasti eri töiden taustoja avaavat tekstit.

Suosittelen lämpimästi katsastamaan näyttelyistä ainakin toisen. Ja kun kerran itseään on sivistämään lähtenyt, myös toisen. Kummanko taiteiljan työn ottaisin seinälleni? Muumipanan laskemassa verkkojaan, kalastajan hattu päässään.

Uusimmat kirjoitukset

2012             
Tammikuu: 1

2011             
Kesäkuu: 1

2010             
Syyskuu: 2
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2009             
Joulukuu: 1
Elokuu: 2
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 2
Huhtikuu: 1
Tammikuu: 2

2008             
Joulukuu: 1
Syyskuu: 1
Elokuu: 3
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 4
Toukokuu: 1
Huhtikuu: 1
Helmikuu: 1

2007             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 4
Lokakuu: 5
Elokuu: 2
Heinäkuu: 2
Kesäkuu: 2
Toukokuu: 4
Huhtikuu: 7
Maaliskuu: 3
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2006             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 1
Lokakuu: 3
Syyskuu: 2
Elokuu: 6
Heinäkuu: 9
Kesäkuu: 7