Fotoni.org - Markus Lehto
17.6.2011, 12:04

Näyttelykuvaa

Olen pidemmän aikaa yrittänyt keksiä hyvää (teko)syytä teettää muutamasta kuvastani sen kokoiset printit, että niitä näkee katsoa huoneen toisestakin laidasta. Perimmäinen tavoitteeni olisi kuvata äärimmäisen paljon yksityiskohtia sisällään pitävä ruutu ja riipasta se seinälle noin 2 metriä pitkältä sivultaan olevana hyvin tarkkana tulosteena. Sillä ajatuksella, että kuva näyttää hyvältä ja kiinnostavalta niin viiden metrin kuin 15:n senttimetrinkin päästä. Noh, tämä ajatus jää hautumaan mielen perukoille ja toteutunee joskus.

NäyttelykuvatTämän vuoden Dressing Mimia antoi oivan syyn ottaa askel isojen kuvien maailmaan siinä mielessä, että heille kelpasi kevään Sneak Peek -tapahtuman seinälle muutama kuva minultakin. Jos suunnitelmat kulkevat putkeen, tulee DM:n varsinaisen päätapahtuman seinälle muutama muukin kuva, mutta siitä lisää tuonnempana.

Päätin teettä 2-3 jo ottamaani kuvaa noin koossa 100x70 cm. En halunnut kuviin kehyksiä, vaan tulosteen aivan pohjalevyn laitaan asti. Erilaisia tapoja reunattomaan tulostukseen/vedostukseen on monia, mutta pienen pähkäilyn jälkeen päätin kokeilla valokuvatulostetta pohjustettuna alumiinilevylle. Pyysin tarjouksen kolmesta paikallisesta lafkasta, yksi vastasi määräajan puitteissa (eli reilussa viikossa).

Tuttavien suosituksesta ja nopeasta toiminnasta johtuen koevedokset lähtivät tekoon Lightpress:iin. Kävin paikan päällä kurkkimassa nurkkia ja pienen keskustelun jälkeen päädyimme kokeilemaan tarratulostusta valokuvapaperitulostuksen sijaan. Koevedosten kanssa oli aika säätöä useasta syystä johtuen, mutta viimein pääsimme lopputulokseen johon saatoin olla tyytyväinen. Erityistä pähkäilyä aiheutti eri valossa eri tavalla käyttäytyvä tarratuloste (luonnonvalossa vihertävä, keinovalossa punertava) ja eri laminointivaihtoehdot. Lightpressin Sami hoiti homman sen verran taidolla, että päädyin lopulta teettämään neljä kuvaa aijotun 2-3 sijaan.

Lopulliset kuvat olivat kaikki pitkältä sivultaan 100cm, lyhyeltä sivulta jotakin 70cm alapuolella kuvasta riippuen. Valikoin tarkoituksella kuviksi melko laajoja muotokuvia, jotta niissä olisi myöhemmin riittävästi katsottavaa myös lähempänä teosta seisten, kun killuvat oman kodin seinällä. Kuvat tulostettiin tarralle, pohjustettiin 3mm alumiinikomposiittilevylle ja laminointiin mattapintaiseksi. Levyn taakse liimattiin ylös ja alas ripustusta ja "ilmarakoa" varten alumiiniprofiilit. Olen lopputulokseen tyytyväinen ja tulen varmasti tekemään myös seuraavat printit Lightpressissä. Homma vaan toimii, lopulta.

Uusimmat kirjoitukset

2012             
Tammikuu: 1

2011             
Kesäkuu: 1

2010             
Syyskuu: 2
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2009             
Joulukuu: 1
Elokuu: 2
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 2
Huhtikuu: 1
Tammikuu: 2

2008             
Joulukuu: 1
Syyskuu: 1
Elokuu: 3
Heinäkuu: 3
Kesäkuu: 4
Toukokuu: 1
Huhtikuu: 1
Helmikuu: 1

2007             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 4
Lokakuu: 5
Elokuu: 2
Heinäkuu: 2
Kesäkuu: 2
Toukokuu: 4
Huhtikuu: 7
Maaliskuu: 3
Helmikuu: 1
Tammikuu: 1

2006             
Joulukuu: 1
Marraskuu: 1
Lokakuu: 3
Syyskuu: 2
Elokuu: 6
Heinäkuu: 9
Kesäkuu: 7